От години е известно, че тютюнопушенето може да допринесе за сериозно увреждане на здравето на устната кухина, белият дроб, сърцето. Оказва се обаче, че електронните цигари или вейповете, електронните наргилета, които се използват като алтернатива за традиционните цигари не са по-малко вредни. 

От Медицинско училище на Харвард посочват, че вейпингът може да доведе до тежки белодробни проблеми и повишен риск от развитие на рак. 

Д-р Робърт Шмерлинг от университета в Харвард посочва, че нарастващата популярност на пушенето на вейпове е много голяма, особено сред тийнейджърите.

Според проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 14,1% от учениците в гимназиите в САЩ казват, че използват електронни цигари през 2022 г. Това представлява увеличение от 2017 г., когато този процент е 11,7.

Друго проучване сред абитуриенти установява, че повече от 40% са опитвали електронни цигари.
Шмерлинг подчертава, че въпреки възрастовите ограничения в САЩ за забрана за продажба на тютюневи изделия на лица под 21 години, то това не пречи на младежите да се снабдяват с тях и съответно да ги употребяват.

Как вейпингът може да повлияе на белите ви дробове?

Употребата на електронни цигари или вейпове може да доведе до внезапни и тежки белодробни проблеми, включително смъртни случаи.

Според CDC повече от 2800 потребители на електронни цигари са се нуждаели от прием в болница до февруари 2020 г., а 68 от тях са починали. Повечето случаи са сред тийнейджъри.

Обикновено симптомите започват постепенно, със задух и/или гръдна болка, преди по-сериозното затруднено дишане да доведе до прием в болница.

Експертите смятат, че токоферилов ацетат, който се съдържа в някои елктронни цигари могат да бъдат причина за подобен тип белодробна недостатъчност.

Друго заболяване, който се проявява е облитериращ бронхиолит, което означава възпаление в белите дробове. То причинява хрипове, кашлица и задух. С течение на времето това може да доведе до белези на малките въздушни торбички на белите дробове, заедно с удебеляване и стесняване на дихателните пътища. Химикал, наречен диацетил, открит в много аромати в електронните цигари, е една от причините за това състояние.

Никотинът в електронните цигари

Никотинът във вейповете е силно пристрастяващ и може да повлияе на развиващия се мозък, като потенциално да навреди на тийнейджъри и младите хора. Установено е, че дори някои електронни цигари, на който пише, че нямат никотин, също съдържат дори и в по-малки количества.

Тийнейджърите, които пушат вейпове е по-вероятно да започнат да пушат и нормални цигари. Много млади хора, които използват електронни цигари, също така и пушат цигари.

Риск от рак. Някои вещества, открити в парите на електронните цигари, са свързани с повишен риск от рак. Аерозолът, който потребителите вдишват и издишват от електронните цигари, може да изложи както потребителят, така и околните на вредни вещества, които се съдържат в течността.

Европейската федерация по пародонтология (EFP) предупреждава, че електронните цигари могат да бъдат толкова вредни за здравето на венците и устната кухина, колкото пушенето на традиционни тютюневи цигари. Въпреки факта, че феноменът вейпинг е сравнително нов в сравнение с тютюнопушенето, което означава, че подробностите от изследването все още са непълни, доказателствата показват ясна връзка между електронните цигари и лошото здраве на устната кухина.

Снимка: iStock

За разлика от пушачите на тютюн, които са по-наясно с тютюнопушенето като рисков фактор за общи здравословни проблеми потребителите на вейпове често се заблуждават  и смятат, че електронните цигари по някакъв начин са по-малко вредни или дори безопасни.

Редица химикали, съдържащи се в парите на електронните цигари, включително формалдехид, пропилей гликол и бензен, могат да увредят устната кухина като започват прогресивно разрушаване на пародонта, тъканите, поддържащи зъбите.

Технологичните цигари причиняват повишаване на симпатикусовата нервна активност като се увеличава сърдечната честота и се повишава артериалното налягане.

Какво е вейпинг?

Вейпингът включва нагряване на течност. При него се използва устройство като електронна цигара, което загрява течноста, докато тя се превърне в пара, която се вдишва. Тези устройства обикновено се наричат вейпове, електронни наргилета, електронни цигари. Всички те може да изглеждат малко по-различно, но работят по сходен начин.

Тези устройства загряват различни аромати, никотин или други потенциално вредни вещества. Проучване на CDC установи, че 99% от електронните цигари, продавани в Съединените щати, съдържат никотин.

Аерозолът за електронни цигари, който потребителите вдишват от устройството и издишват, може да съдържа вредни и потенциално вредни вещества, включително никотин, ултрафини частици, които могат да бъдат вдишани дълбоко в белите дробове, ароматизатори като диацетил, летливи органични съединения, химикали, причиняващи рак, тежки метали като никел, калай и олово.