Древни вируси, които са прекарали милиони години, криейки се в човешкото ДНК, помагат на тялото да се бори с рака, смятат учени.

Проучването e на института Франсис Крик в Лондон. То показа, че спящите частици от тези стари вируси се събуждат, когато раковите клетки излязат извън контрол. Това неволно помага на имунната система да започне да атакува тумора.

Учените, работели по проучването, смятат да използват това откритие в разработването на ваксини, които да стимулират лечението на рака или дори да го предотвратят.

Изследователите са забелязали връзка между по-добрата преживяемост при рак на белия дроб и част от имунната система, наречена B-клетки, групирани около тумори. В-клетките са частта от нашето тяло, която произвежда антитела и са по-известни с ролята си в борбата с инфекции, като COVID.

Какво точно се случва при рака на белите дробове е било мистерия, но серия обаче от сложни експерименти, използващи проби от пациенти и тестове върху животни, показват, че клетките все още се опитват да се борят с вирусите.

„Оказа се, че антителата разпознават остатъци от това, което се нарича ендогенни ретровируси“, каза проф. Джулиан Даунуърд, асоцииран изследователски директор в Института Франсис Крик.

Ретровирусите имат способността да направят копие на своите генетични инструкции в нашите собствени клетки. Някои от тези чужди генетични информации с течение на времето стават кооптирани и служат за полезни цели в нашите клетки, но други са строго контролирани, за да се спре разпространението им.

„Имунната система е измамена, че туморните клетки са заразени и се опитва да елиминира вируса, така че това е нещо като алармена система“, заяви проф. Джордж Касиотис, ръководител на ретровирусната имунология в центъра за биомедицински изследвания.

Имунната система се опитва да спре вируса, но в този случай премахва раковите клетки.

Проучването, публикувано в списанието Nature, описва как това се случва естествено в тялото ни, но изследователите искат да засилят този ефект чрез разработване на ваксини, които да научат тялото как да търси ендогенни ретровируси.

„Ако можем да направим това, тогава можете да мислите не само за терапевтични ваксини, можете да мислите и за превантивни ваксини“, каза проф. Касиотис.

Изследването е резултат от проучването TracerX, което проследява раковите заболявания на белите дробове в безпрецедентни подробности и тази седмица показа „почти безкрайната“ способност на рака да се развива. Това накара изследователите, провеждащи изпитването, да призоват за повече фокус върху предотвратяването на рака.