Работещите жени остаряват по-бързо от неработещите си връстнички, показва проучване на Московския държавен психолого-педагогически университет.

Изследването на руските учени е доказало, че след 36-годишна възраст работещите представителки на нежния пол остаряват по-бързо от жените, които не ходят на работа. При работещите мъже – напротив, стареенето протича по-бавно.

Резултатите са били представени на кръгла маса, която се фокусира върху опита и прилагането на пенсионната реформа в различните държави, съобщава РИА Новости.

/Колаж от „Фейсбук”: Лесно е да изглеждаш добре, когато не си свършил никаква работа/

Експертите сравняват показателите за биологична и психобиологична възраст и отбелязват определени различия сред работещите в различни професии.

Индексът на относителното застаряване обаче намалява при мъжете и жените след пенсиониране.

„Доказано е, че сред представителите на работещите жените на възраст 35 и повече години стареят по-бързо от връстниците си. За мъжете застаряването – напротив, протича по-бавно във всички възрастови групи. Това е особено важно за възрастовата група в основната трудоспособна възраст – 36-60 години”, казва магистърът по психология на Московския държавен педагогически университет Албина Калаева.

Учените отбелязаха, че в периода след пенсиониране, нивата на стареене, както мъжете, така и жените от всички професионални групи се изравняват. Паралелно с това се подобрява и здравето им.

Използвани материали от БГНЕС