По-високите нива на кофеин в кръвта могат да намалят затлъстяването и риска от диабет тип 2. Това показва проучване, публикувано в списанието BMJ Medicine. 

Изследването е направено върху лица от европеидната раса при близо 10 000 души, които са участвали в шест дългосрочни проучвания. Приложен е методът Менделеева рандомизация, при която се използват генетични варианти за заместители на конкретен рисков фактор. 

Целта на изследването е да се проучат потенциалните причинно-следствени ефекти на дългосрочните концентрации на кофеин в кръвта върху затлъстяването, диабет тип 2 и основните сърдечно-съдови заболявания.

Проучването е установило, че по-високото ниво на кофеин имат връзка с по-ниския индекс на телесна маса. 

Учените са разгледали ролята на два често срещани генетични варианта на гените CYP1A2 и AHR. Те са свързани със скоростта на метаболизма и кофеина в организма.

“Връзката между затлъстяването и диабет тип 2 е добре установена, като над 90% от хората с този вид захарна болест са с наднормено тегло или имат затлъстяване. Техниката на менделска оценка, използвана от авторите обаче, изисква предпазливост при нейното тълкуване, тъй като е уязвима на пристрастия, които могат да повлияят на резултата”, каза клиничният професор в медицинското училище на Университета на Уоруик д-р Стивън Лорънс, който не е участвал в проучването. 

Д-р Стивън Лорънс заяви, че според науката кофеинът, консумиран с приблизително 4 чаши кафе, може да засили метаболизма с 3-11%. 

“Колкото по-бърз е метаболизмът, толкова по-лесно се изгарят мазнините. Това звучи като добра новина, ако се опитвате да отслабнете. Ако консумирате няколко чаши кафе, тялото ви ще изгаря мазнините с по-голяма скорост от тези, които не консумират кафе. В същото време е установено, че затлъстяването може да доведе до риск от диабет тип 2”, добави той.

По-рано публикувани изследвания показват, че пиенето на 3-5 чаши кафе дневно, са богат източник на кофеин и е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Една средна чаша кафе съдържа около 70-150 mg кофеин.

Според учените е изчислено, че дневният прием от 100 mg кофеин увеличава разхода на енергия с около 100 калории на ден, което впоследствие може да намали риска от развитие на затлъстяване.