Гарваните, които живеят в градовете, имат по-високи нива на холестерол. Причината – птиците се хранят с останки от бързото хранене, показва проучване, цитирано от АФП.

Учени от американския Хамилтън Колидж изследвали 140 пилета на гарвани, живеещи в градска сред Калифорния.

Нивата на холестерол в кръвта им били по-високи от тези на гарвани, живеещи в провинциални райони.

Учените отдават разликите на останките от бързото хранене и полуфабрикатите, които градските гарвани поемат чрез отпадъците, изхвърляни от човека.

За да проверят теорията си, учените започнали да дават чийзбургери на гарвани, живеещи в провинциална среда в щата Ню Йорк.

Скоро нивата на холестерол в кръвта им се повишили, като на птиците в градската среда.

Ученият, ръководещ изследването, отбелязва, че все още не е ясно дали повишените нива на холестерол са вредни за гарваните така, както са вредни за човека.

„Холестеролът е важна част от мембраните на нашите клетки и компонент в някои ключови хормони. Знаем, че прекалено високи нива предизвикват заболявания у човека, но какви са прекалено високите нива за една птица от дивата природа не ние известно”, казва Андреа Таунзънд.

Изследвания показват, че рискът от инфаркт е три пъти по-висок при хора със завишен холестерол.

/БГНЕС/