Проклятието на Дейвид Камерън – така медиите във Великобритания нарекоха факта, че всеки път, когато британският премиер гледа лично някоя дисциплина от Олимпиада 2012, британските фаворити в нея се провалят.

Тенденцията за последно се потвърди на състезанието по синхронни скокове във вода. Там Том Дейли и неговият партньор Пийт Уотърфийлд имаха възможност да спечелят първо злато за домакините на Олимпиада 2012, но сгрешиха четвъртия си скок от 10-метровата кула и останаха на четвърто място. На трибуната сред зрителите беше Камерън.

Два дни преди това премиерът беше сред зрителите, които гледаха състезанието по колоездене, на което не показа добри резултати британецът Марк Кавендиш. За да гледа тези състезания, премиерът се отказа от премиерската кола и пътува в лондонското метро, както беше обещал.

Проклятието на Камерън между впрочем беше наблюдавано още преди месец на тенис турнира в Уимбълдън, където премиерът проследи загубата на британеца Анди Мъри на финала от Роджър Федерер.

За първи път се появиха съмнения, че Камерън носи лош късмет на британците още през 2010 г. Тогава Великобритания загуби от Германия по време на Мондиала и Камерън беше във ВИП ложата на стадиона заедно с германската канцлерка Ангела Меркел. Заради този лош късмет британците вече заговориха за проклятието на Тутанкамерън игра на думи от понятието
проклятието на Тутанкамон.