Внучката на японския император Акихито – принцеса Мако, напуска императорското семейство, за да се омъжи за човек без благородническо потекло.

Бъдещият съпруг на 25-годишната Мако – Кей Комуро, работи в правна кантора.

Двамата се срещат през 2012 г. в ресторант. По това време те и двамата са студенти в Международния християнски университет в Токио.

Според законите в Япония, ако принцеса се омъжи за човек без синя кръв, то тя трябва да напусне императорското семейство.

Това вероятно ще предизвика сериозни дебати сред обществото за наследяването на трона, предвид факта, че 83-годишният император Акихито може би скоро ще абдикира. За това намекна самият той през август миналата година.

В момента семейството се подготвя за годежа на принцесата. Той ще стане официален след специална церемония, при която младоженците ще си разменят подаръци.

През 2005 г. подобно нещо се случи в японското императорско семейство. Саяко – лелята на принцеса Мако и единствената дъщеря на императора, беше първата, която се омъжи за обикновен човек. Тя се венча за урбанист по време на скромна церемония. Саяко се премести в апартамент само с една спалня, научи се да шофира и да пазарува в супермаркет.