Британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл призоваха американците да се регистрират за гласуване в предстоящите президентски избори в САЩ, навлизайки в една територия, която е табу за британското кралско семейство - политиката.

Във видео за списъка на 100-те най-влиятели личности в света през 2020 г., съставян от американското списание "Тайм", двойката заяви, че хората, които имат право да гласуват, трябва да го направят, пише още Ройтерс.

Принц Хари и Меган Маркъл вече живеят в Калифорния, след като през март се оттеглиха от висшите си кралски роли.

"На всеки четири години ни казват едно и също - че това са най-важните избори в живота ни", казва Меган Маркъл.

"Но тези са такива. Когато гласуваме, ние привеждаме в действие нашите ценности и гласовете ни се чуват. Вашият глас е напомняне, че имате значение, защото всеки заслужава да бъде чут", допълва тя.

Меган, която се омъжи за внука на кралица Елизабет през 2018 г., разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания през 2016 г., обинявайки го, че е женомразец и разделя хората, вместо да е обединител.

"Не знаех това. Какво мога да кажа? Не знаех, че е гадна", каза в своя защита Доналд Тръмп миналата година, след като научи за критиките от страна на Меган Маркъл.

По традиция се очаква британското кралско семейство да остава политически неутрално и да не гласува на избори. Кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, рядко се е намесвала по отношение на актуални политически въпроси през своето 68-годишно управление.

"На тези избори няма да мога да гласувам в САЩ, но мнозина от вас може и да не знаят, че не съм имал възможност да гласувам във Великобритания през целия си живот", казва принц Хари във видеото. 

"С наближаването на ноември е жизненоважно да отхвърлим речта на омразата, дезинформацията и онлайн негативизма", допълва той. 

Въпреки че двамата не изразиха директна подкрепа към противника на Тръмп - претендента за Демократическата партия Джо Байдън, коментарите им доведоха до критики, че се месят в политиката на САЩ.

Вижте повече за Принц Хари и Меган Маркъл в Ladyzone.bg.