Учени от университета Карнеги-Мелън в САЩ създадоха приложение за обмен на текстови съобщения и други файлове по смартфона, което не може да бъде разбито от хакери и не се поддава на електронен взлом.

Ключова за изпращането на есемесите е фраза-парола, известна единствено на пускащия съобщението и адресата му. Апликацията е кръстена SafeSlinger и изпратените чрез нея текстове не могат да бъдат прочетени нито от телефонната компания, нито от интернет доставчика, нито от работодателя или който и да било друг.

Според съобщения на американските медии, да проникнат в закодираните съобщения няма да могат дори и специалистите от Агенцията за национална сигурност на САЩ, чиято дейност бе осветена за целия свят от Едуард Сноудън.

Но според авторите на апликацията, най-ревностните й потребители със сигурност ще се окажат тийнейджърите, които държат техните послания да останат скрити от зоркия поглед на родителското тяло.

Приложението е безплатно и вече може да се свали от интернет. Програмата предлага на потребителите на новата услуга да отговорят на въпроси, въз основа на които се създава механизъм за шифровка и достъп. Създателите на SafeSlinger са уверени, че тяхната разработка ще получи широко разпространение.

Апликацията е била създадена в университетската компютърна лаборатория "Сайлаб" в град Питсбърг, щата Пенсилвания.