Учени заявиха, че пожарите, които опустошиха огромни площи от Австралия, биха били съвсем нормални за една по-топла планета – сценарий, който очаква Земята, пише Би Би Си.

Британските учени са провели анализ на влиянието на климатичните промени върху рисковете от възникване на пожари по цял свят. Всички те показват силни връзки между климата и повишената честота на драматични огнени събития.

Всички пожари са възникнали заради комбинация от фактори – високи температури, ниска влажност, почти никакви дъждове и силни ветрове.

„Това е пример за нормални условия, ако температурата на света се повиши с три градуса“, коментира проф. Ричард Бетс.

„Всички документи и проучвания, които прегледахме, показват едно и също – глобалното затопляне, причинено от човешка дейност, увеличава риска и сериозността от пожари“, допълва д-р Матю Джоунс, участвал в изследването.

За ситуацията в Австралия се знае, че е причинена и от природни феномени, но е допълнително усложнена от климатичните промени, причинени от хората.

В момента средната температура в Австралия е с 1,4 градуса по Целзий по-висока от тази преди индустриализацията.

Глобално, температурата на Земята се е повишила с 1 градус от 1850 г. Въпреки плановете на световните сили да се намалят емисиите на въглероден диоксид, планетата ни ще бъде с 3 градуса по-топла до края на този век, алармират учените.