Оказва се, че това, което консумира държавният глава е предмет на национална сигурност. В Националната служба по охрана дори имат експерт, който буквално опитва храната на президента.

От дълбока древност храната на първите мъже в държавата е била дегустирана преди да им бъде поднесена, но немалко заговорници срещу властта са успявали да отровят императори и владетели.

Дори и да е имало подобен инцидент у нас, той остава в тайна.

Шеф Виктор Ангелов, част от журито в кулинарното шоу „Мастършеф” е приготвял ястия за всички досегашни български президенти и гостите им, включително и за Бил Клинтън.

„Винаги има човек от протокола на президента, с който се уточнява менюто предварително. Правят се дегустационни порции, храната се опитва, правят се лабораторни изследвания”, пояснява Ангелов пред bTV.

Специалистът, който отговаря за президентската храна, присъства през цялото време докато тя се приготвя. В такива случаи хората в кухнята се увеличават тройно, като две-трети са охрана и служители на президентството.

Президентът Жельо Желев е предпочитал българската национална кухня. Така винаги, когато похапвате скара или гювече, може да се чувствате като президенти.