Портрет на актрисата Мерилин Монро от поп иконата от 60-те години на миналия век Анди Уорхол ще бъде пуснат на търг през май с начална цена от 200 милиона долара, съобщава „Ройтерс“.

Произведението "Shot Sage Blue Marilyn" "се очаква да бъде най-скъпата картина от XX век, продавана някога на търг", каза Алекс Ротър, председател на аукционната къща „Кристис“.

Картината с лицето на актрисата от 1964 г., отпечатано с ярко жълта коса, розово лице и светлосини сенки за очи, е една от петте картини, направени от Уорхол на Монро. Уорхол използва техника за ситопечат, базиран на фотографии, върху тези картини, която никога повече не използва.

Прочутият портрет на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман от Цюрих, Швейцария, която ще дари приходите от продажбата за "подобряване на живота на децата по света чрез здравни и образователни програми".

„Продажбата на тази единствена картина ще представлява най-доходния филантропски търг от колекцията на Пеги и Дейвид Рокфелер през 2018 г.“, каза американският председател на „Кристис“ Марк Портър.

От аукционната къща съобщават, че най-високата цена, платена за картина на Уорхол, е била за картината "Сребърна автомобилна катастрофа (Двойно бедствие)", която е продадена за 105 милиона долара през 2013 г.

Най-скъпата картина, продавана някога, е „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи, която също беше продадена в същата аукцинна къща. През 2017 г. Бадр Бин Абдула Ал Сауд закупи произведението, рисувано през 1500-те, за невероятните 475,4 милиона долара, според „Уолстрийт Джърнал“.