Историята на 16-годишната Витория Буено доказва, че за мечтите няма граници, стига да работиш достатъчно здраво, за да ги изпълниш.

Роденото без ръце момиче прекарва по-голямата част от ежедневието си в залата, с палци и широка усмивка на лице. Но не всичко е така от самото начало.

Витория страда от вродено заболяване и мечтата ѝ да бъде балерина изглежда болезнено нереалистична, особено в малко градче в Бразилия, където увреждането й я прави обект на хорско любопитство, пише "Ройтерс". 

Тя започва да играе балет след съвет от нейния физиотерапевт. Когато майка ѝ за първи път я остава в залата за танци, се тревожи дали 5-годишното ѝ дете няма да бъде подигравано за пореден път.

„Готови са да вдигнат ръкавите й, за да погледнат”, казва 39-годишната й майка Ванда, която все още преживява липсата на тактичност и безчувственост у някои свои съграждани.

В момента Витория е фокусирана върху своите амбиции и е изцяло отдадена на балета. Талантът ѝ я прави истинска звезда в социалните мрежи и вдъхновение за мнозина.

„За мен ръцете са просто детайл. Когато танцувам, проследявам с погледа си, сякаш те са там. Изобщо нямам усещането, че имам нужда от тях”, казва тя.

Наблюдавайки как феерично се плъзга по сцената, в пълен синхрон  с останалите балерини, за зрителя е лесно да забрави, че тя танцува без ръце.

Младото момиче води пълноценен живот и върши всичко с помощта на краката си – пазарува, мие зъбите си, сърфира в интернет и дори се гримира сама.

Не си позволява да се предаде не само заради себе си, но и заради всички останали хора с увреждания, които се вдъхновяват от нейния пример.

 „Ние сме повече от нашите увреждания, така че трябва да преследваме мечтите си”, казва тя с широка усмивка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!