Френската жандармерия се оплака, че на разкрития от нея горещ телефонен номер 17 за справяне с пандемията от коронавирус се получават безумни обаждания, които задръстват и затрудняват работата на услугата.

Получен бил въпрос от французойка, която твърдяла, че нейното семейство е със „свободни разбирания“.

По този повод жената попитала оператора дали ще има някакви проблеми, ако съпругът ѝ посети любовницата си през уикенда както обичайно. Тя попитала дали при евентуално негово посещение той рискува и да бъде арестуван, предаде БТА.

Друга странна молба за съвет на горещия телефон била

„Непознат погали коня ми. Можем ли и двамата да пострадаме, ако човекът е бил заразен?“

Това са само някои от абсурдните въпроси, с които се сблъскват служителите на френската полиция.

В Дижон разтревожена дама набрала телефон 17 и изказала тревогата си, че най-накрая е попаднала на точния партньор след развода си.

„Искам съвет как да постъпя, за да не разсипя живота си, защото той живее на 25 километра от мен. Може ли да му издадете пропуск?“, попитала тревожно жената.

В провинция Пикардия в северната част на Франция полицията спряла мъж на 50 километра от дома му. Запитан защо не спазва ограниченията, той изтъкнал наложителна причина - да си намери читаво касуле - традиционно ястие от френската кухня с боб месо.

Било констатирано, че голяма част от обажданията не били по същество, а защото хората искали да си побъбрят с някого, въпреки че линията е за спешни случаи.

Франция въведе строги ограничителни мерки на 17 март, припомня медията. Хората могат да напускат домовете си единствено за пазаруване и за ползване на медицински услуги.

От спешната линия уточниха, че след вечерните новини получавали куп повиквания с много смислени въпроси, на които се стараят да отговорят най-изчерпателно.

Но през останалото време услугата често се превръщала в „телефон на доверието“, чрез който французите търсели контакти от безделие.