Роботът хуманоид „Амека“ впечатли технологичната общност със своите действия, които трудно могат да се различат от човешките. Във видео, пуснато от компанията производител, се вижда как „Амека“ привидно се „събужда“ – гледайки ръцете си и след това към камерата.

40-секундният клип събра над 10 млн. гледания за по-малко от седмица.

Хуманоидът е сив на цвят и умишлено няма полови или расови белези. Компанията го описва като „най-технологично усъвършенстваният робот с човешка форма“.

„Причината да направим робот-хуманоид е, за да взаимодейства с хората. Човешкото лице е комуникационен инструмент, затова го създадохме максимално експресивно“,  каза основателят на Engineered Arts Уил Джаксън пред „Ройтерс“.

Компанията има дългогодишен опит в създаването на хуманоидни роботи. Досега са произвели такива предимно за развлекателна и научна цел. „Амека“ вече е достъпна на пазара и може да се купи или наеме.

Според Джаксън роботът е перфектен за тестова платформа на изкуствен интелект: „Много хора работят върху взаимодействието с изкуствения интелект, затова „Амека“ може да е полезна за създаването на приложения за наблюдение, разпознаване на лица или глас. Така този хуманоид се превръща в платформа за изкуствен интелект“.

Той обясни, че „Амека“ е резултат на 15-годишни усилия и работа. А ако и вие искате да си купите такъв робот, ще са ви необходими около 133 хил. долара.