В Индия почина жената компютър, вписана в рекордите на Гинес заради невероятните си изчислители способности, изпреварили по скорост дори тези на компютрите.

Шакунтала Деви оставя зад гърба си една дъщеря, двама внуци и фондация на нейното име, подпомагаща бедните индийски деца да ходят на училище.

Шакунтала е родена на 4 ноември 1929 г. в семейството на цирков артист. На три годинки тя демонстрира заложбите си да смята бързо и баща й я превръща в циркова атракция. На тази възраст Шакунтала решава задачи от университетско ниво.

На 6 годинки защитава магистратура по математика в университета Майсур. На 8 годинки защитава докторат по математика в университет Аннамалай. През цялото това време обаче тя не посещава училище, защото семейството й не може да плати месечната такса от две рупии.

Шакунтала започва да се изявява по радиа и в телевизионни програми и с хонорарите издържа семейството си. През 50-те години прави европейско турне и по време на демонстрации в Би Би Си и Рим тя открива грешки в трудните въпроси, които й задават специалистите, повикани да проверят способностите й.

Шакунтала си спечелва прозвището жената-компютър през 1977 г., когато в Южния методистки университет в Далас изчислява число от 210 цифри на 23-а степен за 50 секунди, с 10 по-малко от компютъра.

През 1980 г. в Империъл колидж в Лондон тя умножава две числа от по 13 цифри за 28 секунди. Така е вписана в Книгата за рекордите на Гинес.

Шакунтала можела да определи коя дата от 20 век в кой ден се пада.