В сряда, на 16 септември, американският писател Уинстън Грум, автор на романа „Форест Гъмп“, почина на 77-годишна възраст.

Уинстън Грум е роден в щата Вашингтон и като малък мечтае  да последва баща си в адвокатската професия. Когато става по-възрастен, открива, че истинското му призвание е писането.

Учил във военно училище и след като завършва Университета на Албама служи в американската армия от 1965 до 1967 година. Грум е ветеран от войната във Виетнам. По тази причина най-често срещаната тема в творчеството му е именно войната. В книгите му четем за войната във Виетман, американската Гражданска война и Първата световна война.

През 1985 г. Уинстън Грум се връща в родния си град в Алабама, където започва работата си по романа „Форест Гъмп“. Книгата е публикувана през 1986 г. и не предизвиква почти никакъв интерес сред публиката и критиците.

Няколко години след излизането на романа, правата за екранизация на книгата са купени и няколко режисьора получават предложение да направят филм. Един от тях е Тери Гилиъм, който отказва. В крайна сметка честта се пада на Робърт Земекис, на когото оригиналната книга не допада особено:

„Решихме да обърнем двата основни елемента на книгата, за да поставим романтичната история на първо място, а приключенията на героя на второ“, споделя Земекис. „Освен това книгата е цинична и студена, а във филма Гъмп е много благоприличен персонаж и винаги верен на думата си.„

Филмът „Форест Гъмп“ излиза през 1994 г. и моментално става един от най-големите хитове на годината. На наградите „Оскар“ филмът побеждава основния си конкурент, превърналият се в класика „Изкуплението Шоушенк“ и получава 6 награди, сред които и трите най-големи – за филм на годината, за режисура и за сценарии. Актьорът Том Ханкс получава „Оскар“ за ролята си на Форест Гъмп и става един от малкото актьори, получили наградата две поредни години.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете повече за разликите между книгата на Уинстън Грум и филма на Робърт Земекис: