В света на съвременните технологии и интернет общуването, забързания живот и дългосрочното планиране, съвременният човек сякаш потъва в дълбока самота. Социалните контакти стават все по-повърхностни, а споделените моменти - все по-малко.

Именно върху тези нюанси от съвременното съществуване ни кара да се замислим авторът на изложбата "Отделени". Експозицията включва 30 широкоформатни монохромни фотографии и две видео инсталации. Васил Абаджиев изгражда своите образи, използвайки драматизма на черно-бялото противопоставяне, за да внуши идеята за изолация, безпомощност и страх от бъдещето.

Снимка: bTV Media Group"Според мен в личностно общуване е големият проблем. В невъзможността да срещнеш другия, да го погледнеш в очите и да чуеш неговите проблеми, желания, какво мисли за света, за теб. Така или иначе аз за това използвам фотографски средства, защото фотографията може да замрази един отделен образ. Така или иначе живеем в свят на постоянно сменящи се образи, а през фотографията човек може да се вгледа и да види миг", казва авторът на изложбата Васил Абаджиев.

Снимка: bTV Media Group


Именно затова Васил Абаджиев избира да направи портрети. Казва, че само през очите можеш да стигнеш до характера и личността на един човек. А пред обектива му застават само актьори.

"Опитал съм се да изчистя актьорското им присъствие, маските и да изкарам чистата им индивидуалност. Напълно спокойно без никакви гримаси състояние. По принцип с актьорите по-лесно се работи. Така или иначе в театъра има няколко теми основни, едната е точно тази, че всички играем роля и живеем представата за себе си и никога не се замисляме какво сме всъщност. И така през актьорите съм се опитал да покажа това нещо, как се е изчистил човек и да се види истинското му лице.", обяснява сценографът.

Васил Абаджиев има няколко самостоятелни изложби в България и множество участия в колективни изложби в Германия, Румъния и у нас. Завършил е художествената академия, а в момента се занимава със сценография и костюмография в театъра. Изложбата "Отделени" можете да видите в Софийската градска художествена галерия до 8 декември.