Като излъчване и харизма той не се различава от най-популярното малко момче, което отказва да порасне и прекарва времето си в магически приключения. Затова може да го наречем и Питър Пан, нищо, че оригиналната му фамилия е Бенс.

Виртуозен до мозъка на костите си и обсебващо чаровен, на своите 29 години, роденият в Унгария пианист е пример за това как най-добре може да играеш със собственото си усещане за гениалност и талант.

А той  е безспорен талант, артист и сърцат човек. Всички почитатели на класическото представяне на музиката, които не успяха да видят Питър Бенс в София, могат само да съжаляват за пропуснатата среща с този господар на пианото.

Той е способен да извади от пианото всичко – и буквално, и преносно. С уникалното за всеки човек усещане за ритъм, предадено на публиката като урок по красота и с преклонение пред клавишите и всичко друго около тях, събрано в един огромен дървен уред. Защото, както казва Бенс, „клавишите са само пет процента от цялото обзавеждане на пианото“, но има още много звук, който може да се изкара от него.

Снимка: Даниел Димитров

Питър Бенс сякаш не диша, докато свири, докато в някакъв момент не избухне. И очевидно за него няма никакво значение дали музицира пред 10 или пред 10 000 души, защото удоволствието от допира с инструмента е на лицето му през цялото време.

От  Майкъл Джаксън, през „Бийтълс“ и Луис Фонси (Despacito), до Джон Уилямс с „Хари Потър“ и „Междузвездни войни“, през Чарли Пут и Ед Шийрън до „Куин“ – всичко, поднесено от този Питър Пан на пианото звучи като любима музика, открадната за да бъде споделена с любим човек.

В зала 1 на НДК, Бенс изсвири за първи път собствени композиции, които  ще влязат в нов авторски албум. И за да не е всичко съвсем приказно, показа как понякога вечер похърква над пианото, докато работи, и колко му е трудно да кръщава парчетата си – затова някои получават заглавия от типа на Loop Song.

Най-приятно обаче остава намигването, с което Питър Бенс минава през нотите, с глътките въздух, които си поема между парчетата, разказвайки истории за тях, и благодарствения поклон след всеки аплауз.

Той започва да свири на пиано на 2-годишна възраст, на 7 пише първата си композиция, а на 11 създава първия си албум, повлиян от Моцарт и Шопен. След класическото образование в академия „Ференц Лист“, в Будапеща, Бенс се мести в САЩ, където завършва пиано и композиране на филмова музика в престижния музикален колеж „Бъркли“ в Бостън. 

От малък се увлича и от рок и поп музиката, и особено вдъхновение за него представлява творчеството на Майкъл Джексън. Харесва и музиката за кино. Докато учи в Бостън, се запознава с Джон Уилямс, един от кумирите му в света на музиката и автор на саундтрака към „Междузвездни войни“. Това го подтиква да започне да прави импровизации на известни парчета. През 2015 г. пуска първото си видео в интернет, което го превръща в сензация.

Снимка: Даниел Димитров

Известен е и като най-бързият пианист в света, според Книгата рекордите „Гинес". Миналата година Бенс изнесе концерт в препълнената зала "България".