Пионерите в разработването на изкуствения интелект спечелиха приза „Тюринг”, известен като технологичната версия на Нобеловата награда, съобщават БТА, цитирайки световните агенции.

Работата на Йошуа Бенджио, Джефри Хинтън и Ян Лекун положи основите, върху които днес се използват приложения за лицево или гласово разпознаване.

Тримата разработчици възможно за машините да учат подобно на хората - пробив, известен като "изкуствен интелект". 

Призьорите за изключителен принос в областта на компютърните науки ще получат 1 млн. долара, обезпечени от „Гугъл”. „Изкуственият интелект понастоящем е сред най-бързо развиващите се научни области, както и сред най-обсъжданите", казва Чери Панкейк, президент на Асоциацията за изчислителна техника, която присъжда наградата „Тюринг”. 

Снимка: Yoshua Bengio/FB

Въпреки че се познават от десетилетия, Бенджио, Хинтън и Лекун през повечето време са работили поотделно над технология, известна като изкуствена невронна мрежа. Вярата им в мощта на невронните мрежи навремето често е обект на подигравки.

Днес не липсват хора, които се опасяват от страховит сценарий в резултат на техните изследвания – човечество, подвластно на машините. 

„Дълго време хората смятаха, че това, което правим тримата, е безсмислено. Мислеха ни за заблудени, а заниманията ни - за изненадваща загуба на време за уж интелигентни хора. Посланието ми към младите изследователите е да не се отказват, само защото някой ги упреква, че се занимават с глупости”, казва Джефри Хинтън. 

Снимка: Yann LeCun/FB

Хинтън, Бенджио и Лекун също споделят някои от опасенията за потенциално опасните приложения на изкуствения интелект, но остават оптимистично настроени, че технологията ще бъде употребена в името на човешкото благо. 

„Едно нещо е пределно ясно – техниките, които сме разработили, могат да бъдат използвани за огромно количество добри неща, облагодетелствайки стотици милиони хора”, отбелязва Джефри Хинтън

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!