Пианист успокоява слепи и болни слонове, свирейки им редовно класическа музика. Необичайната и мила история е идва от убежище за стари слонове в Тайланд.

Британският класически пианист Пол Бартън се мести от Великобритания в Тайланд преди години. Там той попада най-необичайната си публика – обитателите на „Светът на слоновете“, убежище за стари и ранени животни.

Организацията се грижи за пострадали слонове години наред, които са изгубили хабитата си заради обезлесяването или пък са пострадали от бракониери. Много от слоновете са и слепи. Бартън решил, че това е неговото призвание – да успокоява изстрадалите гиганти.

„Първият път когато свирих на пианото в „Светът на животните“, слонът, който беше най-близо до мен, беше слепият Плара. Когато чу музиката, той спря каквото правеше и остана неподвижен по време на цялото изпълнение“, спомня си Бартън.

Слоновете бързо привикнали с присъствието на Бартън и вече го търсят специално, когато той свири. Някои от тях дори се поклащат в ритъм и се опитват да пеят, като издават звуци.

„Всичко, за което си мисля е как да направя живота на тези слонове по-добър. Те са много емоционални животни“, казва Бартън.

Пианистът редовно публикува видеоклипове на изпълненията си в платформата „ЮТюб“, който има над 300 хил. последователи.