През ноември Ladyzone.bg празнува своя 10-годишен юбилей. По този повод заедно с предаването "Тази събота и неделя" започваме поредицата "разЛИЧНИ истории", в която 5 жени ще говорят открито за личния си и професионален свят, за битките, през които са минали и за настоящето, в което са щастливи. Всяка от тях ще бъде поставена в по-широкия обществен контекст, обяснен от психолога и социолог Детелина Стаменова. 

Тази седмица в рубриката ви срещаме с една жена, избрала нестандартен професионален път. Работата отвежда Петя Боевска в бежанските лагери в Ирак. Още от малка тя знае, че иска да обикаля света и да помага на хората в беда. Завършва "Международни отношения" и се отправя към Женева , където бързо получава своята мечтана работа в структурите на ООН.

Снимка: bTV

Всъщност Петя е координатор на мерките за подслон в Северен Ирак. Казва, че това е една интересна професия и малко хора осънзават, че е една кариера, а не нещо, което човек прави в свободното си време. 

"Там човек наистина се сблъсква с много съдби. Мисля, че това е мястото, на което осъзнах че ако искам да практикувам тази професия, трябва да изградя малко по-дебела кожа. Хубаво е човек да е чувствителен и да има емпатия, но в тази сфера на работа, наистина е много трудно да преживяваш всяка среща." споделя тя.

Снимка: bTV

Защо обаче една жена решава да избере този професионален път?

Според психолога Детелина Стаменова, хората работят по различни причини. Някои за пари, някои за независимост и една трета група от хората, за да срещат собствените си ценности и да бъдат полезни.

Снимка: Евгений Милов

"Това е много специфична личностна характеристика, свързана с алтруизма. Водещото при тези хора е да се чувстват полезни към обществото." казва Детелина.

Научете повече за историята на Петя Боевска от видеото в Ladyzone.bg.