„Порочен кръг“ – така беше определена връзката между глада и въоръжените конфликти по време на церемонията за връчване на Нобелова награда за мир. Победител тази година стана Световната програма по прехраната към ООН.

Според журито както войната може да доведе до хранителна несигурност, така и гладът може да доведе до потенциални конфликти, насилие и война.

Затова и нобеловият лауреат тази година е най-голямата хуманитарна организация за борба с глада и осигуряване на сигурен достъп до храна. „Никога няма да постигнем целта да няма гладни, докато не сложим край на войната и въоръженият конфликт“, обявиха от Нобеловия комитет.

Носителят на престижното отличие е бил и активен участник в дипломатическите преговори при приемането на Резолюция 2417 през май 2018 г. С нея за първи път Съветът за сигурността на ООН официално дефинира връзката между войната и недохранването, като осъжда използването на глада като оръжие при война.

Снимка: iStock
Една напред, две назад

През 2015 г. ООН приема изкореняването на глада, като една от 15-е си цели за устойчиво развитие, а хуманитарната организация е основният инструмент за постигането ѝ. Най-големите проекти на програмата са в Южна Америка, Африка и Азия, като само през 2019 г. е помогнала на близо 100 млн. гладуващи в 88 държави.

В последните години, обаче, гладът става все по-голямо предизвикателство. През 2019 г. 135 млн. души са страдали от остър недостиг на храна, като броят им е най-високият от години насам. Основната причина толкова хора да нямат сигурен достъп до храна са именно военните конфликти.  

Снимка: iStock

В страни като Йемен, Демократична република Конго, Южен Судан и Буркина Фасо, освен въоръжената борба, хуманитарните организации срещнат и враг на друг фронт – пандемията от коронавирус.   

COVID-19: Враг и в борбата с глада

„Докато нямаме медицинска ваксина, храната е най-добрата ваксина срещу хаос. Без нея можем да се изправим пред увеличение на гражданското недоволство и протести, ръст в миграцията, задълбочаващи се конфликти и широкоразпространено недохранване в страни, които преди това бяха имунизирани срещу глада“, заявиха от носителите на наградата през юни тази година.

Пандемията доведе и до отстъпване в постиженията, осъществени до момента от хуманитарната организация и гладът взе нови жертви. Прогнозите са, че гладуващите по света ще се увеличат с над 80% до края на тази година. 

Снимка: iStock

270 млн. души ще са изправени пред несигурността кога ще е следващото им хранене. Въпреки че от Нобеловият комитет адмирираха нивото на мобилизация на Световната програма по прехраната по време на здравната криза, причинена от COVID-19, те призоваха всички нации по света да я подкрепят в усилията ѝ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!