Младите актьори Мартин Радоев и Даниела Маринова работят почти 2 години върху постановката "Март" по текст на един от най-известните съвременни драматурзи на Русия - Пьотр Гладилин. Нещата потръгват обаче, чак когато с режисурата се заема Ованес Торосян. Актьорът, познат ни от превъплъщенията си във филмите Аве", "Източни пиеси" и "Каръци", от няколко години и режисира. "Март" ще бъде 16-тото представление подред под негово ръководство. Казва, че вярва в съдбата и в случайните срещи и именно това го привлякло в тази пиеса.

"Доста абсурдна пиеса, просто имаме един човек, който е решил да се самоубие и си дава последен шанс, като разчита на това, че ще позвъни на някаква врата и там ще отвори жена и тази жена ще се казва Наташа и тя ще го спаси. Той отива звъни на някаква врата и там живее жена, която се казва Наташа", въвежда ни в текста Ованес.

Снимка: bTV Media GroupАктьорите в главните роли - Мартин Радоев и Даниела Маринова, обаче не оставили съдбата си на случайността. След като завършили НАТФИЗ младите актьори взимат кариерата си в свои ръце и сами продуцират представленията, в които играят. Именно лошите условия в провинциалните ни театри ги отказали от идеята да работят на щат.

"Аз лично имах две предложения за щат в театър в провинцията, и меко казано условията не бяха хуманни. Нямаше как да покривам житейския си минимум да не говорим за това, че не можеш да избираш какво да играеш, понеже сега театрите са на самоиздръжка след реформата се играят всякакви неща", разказва Мартин.

А Даниела допълва: "И така всъщност ние решихме да се хванем сами да правим независим театър и да играем това, което на нас ни харесва, да изберем какво ние искаме да кажем на зрителите."

Ованес споделя, че също като героите в "Март" имал подобна ситуация в живота си, в която заложил всичко на единствен ход и спечелил. А именно, кандидатстването му в НАТФИЗ през 2005 г. Нищо друго, освен актьорство за драматичен театър, не му било интересно. Няколко години по-късно обаче режисурата привлича вниманието му много повече. Казва, че най-трудното нещо в режисирането е правенето на компромиси. Избира професията, защото самият той като актьор често имал нужда от повече режисьорско внимание.

Постановката "Март" е изпълнена с много обрати, неясноти, лутания между живота и смъртта, между любовта и вътрешните демони.

"За мен е важно темата да е актуална, да ме вълнува и по някакъв начин да вълнува публиката, защото ако се занимавам с теми, които мен ме вълнуват, това ще е негледаемо представление. Смятам, че ние сме разказвачи на истории, когато нямаш слушател за дадена история - тогава тя си е за теб", казва Ованес.

Може да гледате "Март" на 1 октомври в театър "Възраждане".