В Нова Зеландия отвори врати първата банка за сперма с ХИВ позитивни донори, пише Би Би Си. Целта е да се пребори стигмата около заболяването.

Проектът е на местни организации, които се надяват по този начин обществото да научи повече относно предаването и заразяването с ХИВ.

До момента в банката са се записали трима ХИВ позитивни донори. Всеки от мъжете има незначителни количества от вируса в кръвта си. Това означава, че нивата са толкова ниски, че ХИВ не може да бъде предаден на друг човек чрез сексуален контакт, нито пък при забременяване.

От спермалната банка коментираха, че в документите им навсякъде е упоменато, че донорите са ХИВ позитивни. Казват се и нивата на вируса в кръвта им като доказателство, че болестта не може да бъде унаследена.

Един от мъжете, които се е записал като донор е новозеландецът Деймиън Рул-Нийл, който разговаря с местно радио. По думите му когато разкрил на работодателя си, че е ХИВ позитивен, той бил тормозен от колегите си. Поради тази причина напуснал работа.

„Науката казва, че лекарствата правят ХИВ позитивните незаразни. Много от моите жени приятели, които са ХИВ позитивни, раждат деца. Науката и медицината ни върнаха това обратно“, казва Рул-Нийл.

Мъжът е с тази диагноза от 1999 г., той женен с две деца, има и внуци.

В последните години има колосален напредък в лечението на вируса на ХИВ, като съвременните лекарствени терапии успешно намаляват нивата на вируса в кръвта до почти незабележими стойности.