Мистериозно изчезнал кръст на Йордановден разбуни духовете в Пирдоп. На 6 януари, по традиция, кръстът е хвърлен и в река Славци край Пирдоп. Той обаче мистериозно изчезва в плитките води.

Отец Недко Бръмбаров разказва, че след като хвърлил кръста, момчетата не успели да го открият. След часове търсене и опити за сгряване чрез огън и напитки, в акцията се включва и кметът. С металотърсач.

Снимка: btvnovinite.bg


„Намерихме един металотърсач, търсихме го, не се увенчахме с успех, но на другия ден хората го намериха, по старомодния начин – с ръце“, разказа Ангел Геров.

Спасителят на кръста и двамата му придружители, получават от кмета 200 лв. награда общо. Те обаче я даряват на църквата. Поради скромност човекът, открил кръста след двудневната му липса, отказва да се показва публично.

Снимка: btvnovinite.bg


„На другия ден разбрах от интернет, че кръстът е намерен и занесен в Пирдопска община. Да благодарим на Бога и на други, кръстът беше намерен“, каза отец Бръмбаров.

Кметът се надява, че понеже кръстът е открит на друг важен празник - Ивановден, последици от религиозен характер за града няма да има.