Полицията в Гърция откри картината "Женска глава" на Пабло Пикасо, която бе открадната през 2012 г. от Националната художествена галерия в Атина, предаде БГНЕС.

По информация на гръцкия вестник "Proto Thema", вероятният извършител е 49-годишен местен жител, който живее в селище на 50 километра от гръцката столица.

Творбата на Пикасо е открита заедно с „Вятърна мелница” на нидерландския живописец Пийт Мондриан. Върху втората картина са нанесени щети, твърди изданието.

Снимка: БГНЕС

От министерството на културата и спорта на Гърция потвърдиха информацията. Очаква се по-късно днес да бъде представена подробна информация за престъпника и неговите мотиви.

През февруари 2020 г. полицията в страната възобнови разследването, след като стана ясно, че "Женска глава" не се е появила на черния пазар на произведения на изкуството и вероятно изобщо не е напускала Гърция.

Картината се оценява на 16,5 млн. евро. Тя е подарена от художника на гръцкия народ като награда за съпротивата срещу нацистите по време на Втората световна война.