Семейството на легендарната изпълнителка Вера Лин съобщи, че тя е починала на 103-годишна възраст.

Вера е почетена с британското звание “дейм”, което съответства на “сър” при мъжете. Тя е известна като “любимката на армията” заради концертите, които е изнасяла за британските войници през Втората световна война, за да повдигне морала им. Младата жена е пропътувала хиляди километри, за да зарадва войниците на фронта.

Снимка: Getty Images

Един от най-известните ѝ изпълнения е на песента “Ще се срещнем пак”, която се превръща в химн на войниците по време на войната. През май кралица Елизабет II цитира думите на песента по време на обръщение към нацията.

В изявлението си роднините на певицата написаха, че са “изключително натъжени да съобщят за смъртта на най-обичаната певица на Великобритания.” Тя е починала сутринта на 18 юни, заобиколена от най-близките си хора.

Британският премиер Борис Джонсън също почете паметта на легендарната певица: “Чарът на дейм Вера Лин и магическият ѝ глас повдигнаха духа на страната ни в най-мрачните времена. Нейният глас ще продължи да е жив, за да радва сърцата и на бъдещите поколения.

Вера Лин се среща с ветеран от Втората световна война
Снимка: Getty Images

През целия си живот Вера Лин остава свързана с британската армия, обичана и от по-младите. За последен път тя разговаря с медиите миналия месец, малко след като навърши забележителната възраст от 103 години, по повод 75-ата годишнина от победата над Нацистка Германия.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете още за легендарната певица: