Днес се навършват 20 години от смъртта на незабравимата българска актриса Невена Коканова. Дълги години тя е наричана „Първата дама на българското кино“. 

Актрисата се ражда в град Дупница в семейство на офицер от царската армия. Майка й по бащина линия произхожда от стар български род Манджукови, а по майчина се родее с австрийската аристократическа династия фон Хелденберг.

Още на 19 години Невена Коканова жъне огромен успех с първата си поява в киното – Ема от филма „Години за любов“ (1957). Големият пробив на актрисата е в екранизацията на „Тютюн“ от 1962 година (реж. Николай Корабов). Една след друга следват звездните й превъплъщения в незабравимите женски образи на Жана от „Инспекторът и нощта“, Лиза от „Крадецът на праскови“, Ана от „Карамбол“, Неда от „Отклонение“, Герда от „С дъх на бадеми“, Тинка от „Момчето си отива“ и т.н.

Невена не допуска много хора до себе си, въпреки известността. С режисьора Павел Павлов са приятели до края. Той я нарича Ечка. Седем дни преди смъртта й тя му забранява да ходи да я вижда повече. Научава за кончината й, докато пътува с автобус към Бистрица. Всички в превозното стредство потъват в тишина.

Голямата българска актриса си отива от този свят на 3 юни 2000 година на 61 години.

Повече за любовта, ролите и защо не искала да напише книга за живота си - четете в Ladyzone.bg