Голямата Невена Коканова днес щеше да навърши 80. Изложба и документален филм открехват вратата към непознати моменти от живота на любимата на поколения българи актриса.

Снимка: btvnovinite.bg

Наричат я първата дама на българското кино. Но в очите на дъщеря ѝ Теодора Шарланджиева – тя е преди всичко майка. Любовта и споменът ѝ за нея са запечатани в снимка. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато видях тази снимка след години, аз си спомних аромата на моята майка, който даже все още е около мен. Когато искам да го усетя, аз го усещам”, каза Теодора Шарланджиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Признава, че е болезнено да се връща към спомените за майка си, но 12 декември винаги е специален за семейството. 

Снимка: btvnovinite.bg

Невена Коканова изиграва над 50 роли в киното. За нея се пишат сценарии, а наградата за женска роля във филма „Момчето си отива” печели само с една реплика. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Е, как си главна роля с една реплика?! Какъв талант трябва да притежаваш, за да си толкова убедителен на екран и да караш хората да се влюбват в теб, без да изречеш 10 изречения например. Това е част от магията на Невена Коканова и за мен тя е незабравима”, коментира журналистът Георги  Тошев.

Снимка: btvnovinite.bg


Част пъзела на нейния живот е сглобен в нов документален филм.

Снимка: btvnovinite.bg


„Невена Кокакнова е личност, която вгражда във всяка една от героините си по нещо от себе си. Затова нейните роли са  значителни, затова не могат да ни оставят равнодушни”, допълни Тошев.