На 13 януари 2020 г. отбелязваме 142 години от рождението на Яворов. В бургаската библиотека, чийто патрон е поетът, ще има чествания по повода.

Наскоро откритите, неизвестни досега стихотворения от периода, в който Яворов е бил кмет на град Неврокоп (днес Гоце Делчев), бяха издадени в книгата „Непознатият Яворов“

Лора е фаталната жена за Яворов, роден на 13 януари 1878 г.

  • Запознават се през август 1906 г., на разходка в Драгалевския манастир. Яворов седи до Лора, а от другата му страна е Христо – братът на Мина.
  • Лора е тази, която прави първата стъпка и признава чувствата си на Яворов. Поетът я отблъсква хладно и казва, че от него тя може да получи само приятелство и нищо повече.
  • С Лора се венчават тайно през 1912 година. По това време тя се е развела с първия си мъж, с когото нямат никакви общи интереси, и е осъдена на две години безбрачие. 
  • На 29 ноември 1913 г., след като са били заедно със семейство Кремен, издателя Паскалев и Александър Тихов, Лора и Яворов се скарват. Прибирайки се в дома си, тя взема револвера му и се застрелва. Видял това, Яворов също прави опит да се самоубие. Изстрелът обаче само одрасква слепоочието му, разкъсва зрителните нерви и засяда в челюстта. Поетът ослепява. 

Цялата история около самоубийстваната любов на Пейо Явор, Лора Каравелова и коя е Дора Конова четете в Ladyzone.bg.