Халщат е градче в австрийските планини, известно с красивите си гледки. То е и изключително популярна дестинация за снимки - дотолкова, че наскоро градът постави ограда, за да попречи на туристите да правят толкова много снимки.

Оградата бе премахната, но кметът на Халщат казва, че иска да постави табела, която да напомня на туристите, че в района живеят хора, пише Би Би Си.

Повече от 1 милион туристи се отправят към Халщат всяка година, за да се снимат на фона на спиращите дъха гледки, за които се твърди, че са вдъхновение за вълшебната земя във филма на „Дисни“ „Замръзналото кралство“.

Снимка: iStock

Защо Халщат е толкова популярен?

Халщат е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и важна австрийска туристическа дестинация. Намира се между Залцбург и Грац, на брега на едноименното езеро Hallstätter See.

Градчето е изключително популярно заради живописните си гледки. Известен е още като „перлата на Австрия“. Наблизо има зашеметяващи солни и ледени пещери.

Сега милиони туристи посещават градчето всяка година, въпреки че в действителност в него живеят само няколкостотин души. Много хора се отправят към едно от местата, от което се открива гледка към града, езерото и планините, за да си правят снимки и селфита.

Снимка: iStock

Какво се е случило в Халщат?

Именно там в началото на тази седмица хората забелязали, че е поставена дървена преграда, която скрива известната гледка. Кметът на града заяви пред австрийските вестници, че хората, които живеят в района, искат да бъдат оставени на мира.

Градът и преди е поставял ограничения за колите и автобусите, тъй като редовно се достигал лимитът от 450 коли и 54 автобуса.

Снимка: iStock

Защо правенето на селфита е проблем?

Това не е първият случай, в който на туристите се казва да намалят правенето на снимки в популярни туристически дестинации.

Снимка: iStock

В Портофино, Италия, кметът твърди, че в града „цари хаос“ заради всички туристи, които идват да снимат цветните къщи с изглед към морето. Затова на туристите е забранено да се задържат твърде дълго на определени места.