Модата и тази година се превърна в носител на политически и лични послания за някои от звездите на червения килим. Големи имена като Натали Портман и Спайк Ли нямаха възможност да държат речи на церемониите, но „говориха“ силно чрез тоалетите, които са избрали.

Натали Портман се появи със стилна рокля на дизайнерката Мария Грация Киури.  Когато се вгледаме по-внимателно в нея обаче забелязваме, че върху тоалета със златни надписани са написани имената на жените режисьори, които тази година са направили добри филми, но не са получили номинация за Оскар, сред които Лорен Скафария („Да свалиш Уолстрийт“), Лулу Ванг („Сбогуването“), Грета Геруиг („Малки жени“), Мати Диоп („Атлантикс“), Мариел Хелър („Хубав ден в квартала“), Мелина Мацукас (Queen and Slim).

Снимка: EPA

„Исках да почета по фин начин жените, които не бяха признати за невероятната си работа през тази година “, заяви актрисата пред „Таймс“ на червения килим. В кино средите не липсват и коментари. Някои определят проявата на Портман като изключително смела, а други като феминистка акция.

В 92-годишната история на наградите на Академията само 5 жени са били номинирани за най-добър режисьор – Катрин Бигелоу („Войната е опиат“), Лина Вертмюлер („Седемте красавици“), Джейн Кемпиън („Пианото“), София Копола („Изгубени в превода“) и Герта Гъруиг („Лейди Бърд“). Бигелоу в крайна сметка беше единствената победителка в женската режисура през 2010 г.

Снимка: EPA

Режисьорът Спайк Ли почете паметта на легендарния баскетболист Коби Брайънт, който загина в катастрофа с хеликоптер, като се появи в лилаво-златист костюм на „Гучи“, наподобяващ цветовете на екипа на Лейкърс. На ревера и на гърба си той имаше избродиранo числото 24 – номерът на Брайънт. 

Фурор предизвика и режисьорът-журналист Уаад ал Катеаб, чиято рокля е с надпис на арабски език: „Oсмеляваме се да мечтаем и не съжаляваме, че потърсихме достойнството си.”  Посланието е политическо и е свързано с филма „За Сама” на режисьорката, който е с номинация за най-добър документален филм. Така тя цели да привлече вниманието към Близкия изток.

Снимка: EPA

Филмът й беше номиниран за най-добър документален игрален филм.