Подводният оператор Стефан Тодоров има над 5000 часа под водата и стотици часове, заснети на филмова лента или видео. Бил е европейски шампион по подводно ориентиране, като е посветил целия си живот на гмуркането и снимането под вода. На 74 години операторът е в завидна спортна форма, а днес споделя за подводните красоти на моретата и океаните в предаването "Преди обед" по bTV.

"Моето начало е много щастливо - през 1963 г., тогава бях на 16 години. С моите приятели трябваше да ходим на кино, но по някаква причина аз не влязох. До киното имаше клуб по подводно плуване и на витрината имаше маска и шнорхел. Така попаднах там и се влюбих. Там попаднах на много интелигентни хора и инструктори", разказа Тодоров.

"Любен Бараков беше първият ми инструктор по подводно плуване, дълбочината беше 6 метра. Това беше първото ми сериозно гмуркане. Това гмуркане няма да го забравя никога - цяла нощ сънувах, че летя в морето", допълва той.

Стефан Тодоров казва, че под водата става по-спокоен, отколкото напрегнат. А най-голямата опасност за него под водата се случва по време на едно земетресение в Алжир.

"Изведнъж в цялото тяло проникват някакви страхотни вибрации и ти осъзнаваш, че това е нещо, което никога не си изпитвал през живота си. Тази вибрация преминава през цялото тяло. Това са няколко секунди, в които не знаеш как да постъпиш и търсиш най-безопасното място", разказа още Стефан Тодоров.

Той си спомня и за друг инцидент, когато по време на снимките на филмова продукция експериментират с експлозиви във водата: "Най-интересното беше, че когато излязохме горе, никой не ни очакваше".

"Ти ставаш неутрална плаваемост - да изместваш точно толкова вода, колкото тежиш. И можеш да се движиш в пространството буквално само с дишане", каза той за гмуркането под вода.

"Човек си мисли, че е част от природата. Разбираме, че природата е по-силна от нас, тя ни е създала. От най-малките рибки до най-големите акули - това са същества, които се подчиняват безпрекословно на природните закони, няма никакво отклонение. Законите не се измислят, те съществуват. Въпросът е да ги открием", каза той за усещанията, които изпитва под водата.

"Последно се гмурках в Черно море - имаше екип на "Дискавъри", бяха дошли да снимат за Бронзовата епоха. Искам да направя една традиционна обиколна на остров Свети Иван с подводна камера - с цел да се популяризира Черно море", допълва Тодоров.

Вижте какво още сподели Стефан Тодоров във видеото в Ladyzone.bg.