Звездите от "Заразяване" ("Contagion") призоваха в онлайн послания до феновете си да спазват социална дистанция и да изпълняват препоръките на здравните експерти.

Филмът е сред най-гледаните от началото на пандемията. Лентата, създадена от режисьора Стивън Содърбърг, разказва за смъртоносен вирус, който за кратко време убива 26 милиона души по целия свят.

Заразата, измислена от авторите на продукцията, тръгва от Китай, а показаните на екрана симптоми напомнят тези, предизвиквани от COVID-19. Виждаме и сцени, които през последните седмици се разиграваха и пред очите ни - паническо пазаруване, препълване на болници със заразени, разпространяване на фалшиви новини.

Според статистиките премиерата на “Заразяване” през 2011 г. не е привлякла особено внимание. За сравнение миналия декември филмът е бил на 270 място по популярност. Компанията „Уорнър Брос“, която го разпространява, обяви, че в момента той е най-търсеният филм в техния каталог след поредицата “Хари Потър”.

По ирония на съдбата преди дни д-р Иън Липкин, един от основните консултанти на сценарния екип, се оказа заразен с коронавируса. В момента той е директор на Центъра по инфекциозни болести и имунитет към Колумбийския университет.

“Ако може да засегне мен, може да засегна когото и да било. Това е посланието, което искам да отправя”, казва пред “Фокс Нюз” Липкин.

Актрисата Кейт Уинслет дава практически съвети: “Мийте ръцете си така, сякаш животът ви зависи от това. Или животът на някого, когото обичате. Или животът на някого, когото не познавате, но заслужава вашето внимателно отношение”.

Уинслет разяснява и как да се дезинфекцират повърхностите, върху които може да е попаднал коронавируса.

“Напръскайте, изчакайте 4 минути и тогава избършете. Здравето на обществото ни е буквално във вашите ръце”, завършва посланието си Уинслет.

Мат Деймън, който в “Заразяване” влиза в ролята на имунизиран към вируса, говори за социалната дистанция.

“Тя означава да стоите на метър и половина разстояние от друг човек... И да стоите вкъщи или на място, където властите ви кажат”, обяснява актьорът.

Той напомня, че дори и хора без или със слаби симптоми могат да пренасят коронавируса: „Дори и да смятате, че те са здрави или че вие сте здрави, не рискувайте, не си струва."

Лорънс Фишбърн, който е лекар във филма, съветва: „Много просто е - един от най-добрите начини да се предпазите от COVID-19, e да подходите така, сякаш вече го имате”. 

Дженифър Ел, която в лентата играе учен, помагащ за разработване на ваксина, казва, че параноята наподобява вируса в много отношения.

"Тя изисква страх и невярна информация, за да се разпространява. Не се нуждаем от учени, за да се излекуваме от нея, а от състрадание и здрав разум”, казва още актрисата.