Компанията НВО си навлече скандал с филм за референдума за брекзит. Британският актьор Бенедикт Къмбарбач, известен с ролите си на Шерлок Холмс и Алан Тюринг, ще се превъплъти в образа на политическия съветник и стратег Доминик Къмингс в нов пълнометражен филм на компанията.

Лентата е озаглавена “Брекзит” и ще покаже как е изглеждала битката “зад кулисите” на референдума за напускане на Европейския съюз.

Доминик Макензи Къмигнс е британски политически съветник и стратег. Бил е директор на кампанията Великобритания да напусне Европейския съюз. Той е създател на известния слоган “Да си върнем контрола”, който се превърна в мантра за поддръжниците на брекзит. Къмингс е често критикуван от британските медии, защото сам обобщил кампанията с думите “не говорим за имиграция, говорим за бизнес”.

Филмът на НВО ще проследи битката между двата лагера – за и против напускането на ЕС, като ще запознае зрителите с личностите, стратегиите и скандалите между двете кампании. Компанията публикува и официален трейлър, от който става ясно, че противниците на ЕС са похарчили повече от 2,7 млн. паунда за реклама във “Фейсбук” насочена към специфични групи от хора, много от които въобще не са гласували преди.

Две години и половина след референдума за брекзит, във Великобритания споровете дали кампанията за напускане е била честна продължават. През юли Британската избирателна комисия установи нарушения в кампанията за напускане на ЕС – похарчили повече пари отколкото позволявал закона. Кампанията беше свързана и с фирмата “Кеймбридж аналитика” и скандала с лични данни във “Фейсбук”. Къмингс отказва да бъде разпитан по разследването.

НВО вече си навлече негативни коментари от страна на британската преса и медии. Филмът е рекламиран с фразата “Всички знаят кой спечели, но не всички знаят как”, което доведе до обвинения, че компанията се намесва в британската правораздавателна система.

“Героизирате човек, който показва неуважение към парламента. Все още не знаем фактите около брекзит, защото той отказва да ги каже пред парламента”, написа в “Туитър” водещият журналист на “Гардиън” Карол Кадуолърд.

“Скъпо НВО, малко е безотговорно да пускате филм за бедствие, докато ние все още се намираме в него. Поздрави, Великобритания” – този статус беше споделен от много от критиците в “Туитър”.

Бенедикт Къмбърбач е против напускането на ЕС, което превръща филма по-скоро в сатиричен поглед към политиката на Великобритания, посочиха някои кинокритици. Това обаче не повлия на негативните реакции.

От компанията все още не са коментирали ситуацията.

Премиерата на филма ще бъде на 7 януари 2019 г. и е копродуцирана от Би Би Си и британския “Канал 4”.