Човешката памет на пръв поглед е сред последните неща, които се нуждаят от отпушване, но ново изследване показва, че именно подобен ефект се постига… с хапче срещу запек. Проучването е на Оксфордския университет и е цитирано от „Дейли Телеграф“. Основен фокус е справянето с когнитивните нарушения, причинени от тежка депресия, шизофрения, биполярно разстройство и други психиатрични състояния.

44 здрави доброволци са били разделени на две групи, като едната е получавала плацебо, а другата – популярен медикамент, използван за справяне с храносмилателни проблеми. Шест дни след приема на хапчето, те са били подложени на изследване, което да тества тяхната памет, като разпознават и сортират различни изображения.

Тези, които са приемали хапчетата за запек, са успели да идентифицират 81% от изображенията, а тези от плацебо групата – 76%. Изследователите споделят, че при сканиране на мозъка им се вижда повишена активност в областите, свързани с когнитивните способности.

Учените признават, че са изненадани от резултатите. „Дори когато лошото настроение, свързано с депресията, се лекува добре с конвенционални антидепресанти, много пациенти продължават да изпитват проблеми с паметта си. Нашето проучване предоставя вълнуващи ранни доказателства за нов подход, който може да бъде полезен начин за лечение на тези остатъчни когнитивни симптоми", коментира д-р Сузана Мърфи.  

Според изследователите проучването доказва нов подход и евентуални ползи, но се налагат още изследвания, за да се види дали откритието може да има клинично значение.