Ново опасно предизвикателство се появи в социалните мрежи. Редица видеоклипове в "ТикТок" на хора, които покриват цялото си лице с горещ восък, доведоха до обществено недоволство, пише Би Би Си.

Въпреки опасните последици за кожата, много от потребителите се „впускат” в предизвикателството, без да се замислят, а за да предпазят миглите и веждите си, ги покриват с хартия.

Британската асоциация на дерматолозите отбелязва, че е „изключително опасно горещият восък да навлезе в носа и в ушите”. Експертите съветват социалната мрежа да ограничи качването на клипове с подобно съдържание.

Нежелани ефекти - задушаване и възпаление на кожата

Според специалисти опасното предизвикателство може да предизвика задушаване, акне, зачервявания на кожата и дори по-лошо.

"Ако восъкът е навлязъл в дихателните пътища и се втвърди, може да се наложи хирургическо отстраняване", добавят те.

„Социалните мрежи имат способността бързо да разпространяват опасни тенденции в здравето и красотата“, казват дерматолози.

По думите на козметици епилацията с кола маска е травматичен процес за кожата, особено за чувствителните области около очите и ушите и може да предизвика появата на малки пъпчици и зачерявания.

Недоволната общественост призовава за по-строги мерки на видеосъдържанието и информацията, която се качва в "TикТок" и други мобилни приложения.