Учени са разработили нов вид изкуствено око, което ще позволи на хуманоидните роботи да виждат като нас. Откритието може да има и още едно приложение – да се използва като имплант за хора с повредено зрение, пише „Индипендънт“.

Учени от университета в Хонконг са създали т.нар. „ЕлектроХимическо Око“ или за по-кратко EC-Eye така, че да наподобява формата и размерите на истинско биологично човешко око. Разликата е, че изобретението има значително по-голям потенциал.

Изкуственото око имитира човешкия ирис и ретина, използвайки леща, с която да фокусира лъчите светлина върху гъсто разположени наносензори. Така информацията се предава по няколко жици, които имитират човешкия визуален кортекс, на компютър.

По време на първоначалните тестове компютърът е успял да разпознае буквите от английската азбука E, I и Y.

На теория изкуственото око може да бъде свързано с оптичните нерви на човек и по този начин да предава електрически сигнал към мозъка.

Тестовият вариант на окото е с изключително малка резолюция – в момента 100 наносензора отговарят за разделителна способност от едва един пиксел. С напредване на работата, обаче, това ще се усъвършенства като изкуственото око ще може да разпознава както видимата светлина, така и инфрачервената радиация.