След седмици на контролирани течове на информация и мощна маркетингова кампания, „Майкрософт“ представи новата версия на своята операционна система – Windows 11.

6 години, след като компанията обяви, че вече просто ще надгражда съществуващата си платформа, имаме пред себе си нов дизайн и ред нови функционалности, които определено си заслужават ново име.

Как изглежда?

Windows 11 продължава дизайн тенденциите, които видяхме в предходната версия, но вече „старт“ бутонът по подразбиране е центрирано, а не в левия край – където сме свикнали да го търсим от Windows 95 насам. Това ще е удобно за тези, които използват свръхширокоъгълни монитори или конфигурации с няколко дисплея.

Стартовото меню вече няма да има интерактивни „плочки“, а отляво на екрана ще има подреден от изкуствен интелект „поток“ от онлайн и офлайн съдържание – нещо, което ни е добре познато от смартфоните. Вграденото приложение за новини пък ще позволява директни плащания към създателите на съдържание.

Снимка: Microsoft

Като цяло, оформлението е по-леко, като голям акцент е многозадачната работа – включително с много различни възможности за разполагане на прозорците на работния плот. За използващите таблети и лаптопи с тъч екрани има нова виртуална клавиатура и подобрена поддръжка на жестове.

Как ще работи?

По-интересно става „под капака“ на новата операционна система. Подобно на Chrome OS, обновленията ще се случват във фонов режим и ще са с до 40% по-малки, като целта е така да не се стига до сегашните почти всекидневни затруднения за машините при изпълнението на по-сериозна задача, злощастно съвпаднала с инсталирането на огромен ъпдейт.

Оптимизации ще има и за игрите, включително графика с висок динамичен обхват, по-добра работа с най-новите SSD дискове и т.н. Xbox услугите са интегрирани вътре в Windows 11, подобно на Microsoft Teams, което вероятно ще е последният пирон в ковчега на Skype като платформа за чат и разговори в служебна и лична среда.

Какво мога да инсталирам?

Ако при самата операционна система говорим за еволюция, то софтуерът, който ще работи с нея, е пред революционна промяна. Новият магазин за приложения на „Майкрософт“ ще поддържа всички по-разпространени технологии за компютърни програми, а освен това ще даде възможност на разработчиците да използват свои независими платежни системи. Така познати и търсени програми като „Фотошоп“ най-накрая дебютират в платформата за покупка на приложения, а освен това се хвърля ръкавицата към значително по-рестриктивната екосистема на „Епъл“.

Най-голямата изненада, обаче, е поддържката на приложения, оригинално писани за мобилната операционна система на „Гугъл“ – „Андроид“. Това става с помощта на технологията „Интел Бридж“ и магазина за приложения на „Амазон“, който е най-популярният в западния свят извън „Гугъл Плей Стор“.

Кога ще го пробвам?

Подобно на Windows 10 през 2015 г., 11-тата версия операционната система ще дойде като безплатно обновление за потребителите.

Условие за това е компютрите им да изпълняват минималните системни изисквания: 64-битов процесор, 4 гигабайта оперативна памет и 64 гигабайта място на твърдия диск.

През следващите седмици потребителите ще имат достъп до предварителни тестови версии на Windows 11.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!