Когато потребители на Windows 10 се опитат да свалят от мрежата браузър на друга компания, например Firefox или Chrome, Microsoft им внушава да продължат използването на нейния Edge.

Засега „агресивната тактика“ (по думите на технологичния сайт The Verge) е документирана само в САЩ, но е възможно да се среща и в други държави. Когато потребител с браузър Edge направи търсене за Google Chrome или Firefox, в горния край на екрана се появява прозорец, в който пише, че Microsoft препоръчва използването на Edge. Има и бутон Learn Why (Научи защо), който отвежда към маркетинг страницата на браузъра Edge.

Промотирането на браузърите от компанията, която ги разработва, не е новост. Google често внушава на потребителите да използват нейния Google Chrome като браузър по подразбиране. Това накара Microsoft и останалите конкуренти да сезират регулаторните органи за нелоялна конкуренция.

Точно затова решението на Microsoft да налага Edge по този начин буди най-малкото недоумение. Още повече, че гигантът от Сиатъл изостави 20-годишния бранд Internet Explorer и го замени с Edge точно заради дългогодишните проблеми с налагането му чрез операционната система Windows.

От Microsoft коментират, че Edge е разработен специално за Windows 10 и има функции, които допълват или подпомагат работата на приложенията Cortana, Web Note и Quick answers. Затова се чувстват длъжни да информират потребителите, че Edge е по-подходящ за браузър по подразбиране.