Чанта с инструменти на астронавт случайно се появи по време на рутинна космическа разходка на Международната космическа станция. Тя сега обикаля около Земята и е достатъчно ярка, за да бъде забелязана в небето с бинокъл.

Чантата се отдалечава от космическата станция този месец, когато астронавтите на НАСА Джасмин Могбели и Лорал О'Хара извършват поддръжка на външната страна на орбиталния пост.

„По време на дейността една чанта с инструменти беше изгубена по невнимание“, написаха служители на НАСА на 1 ноември в публикация в блог, описваща подробно резултата от космическата разходка. 

„Диспечерите на полета забелязаха чантата с инструменти с помощта на външни камери на станцията. Инструментите не бяха необходими за остатъка от космическата разходка”, добавиха от НАСА.

Чантата сега обикаля планетата в ниска околоземна орбита, но от НАСА отбелязват, че има малка опасност инструментите да ударят Международната космическа станция.

„Контролът на мисията анализира траекторията на чантата и установи, че рискът от повторен контакт със станцията е нисък и че екипажът на борда и космическата станция е в безопасност и не са необходими действия“, уточняват от НАСА.

Сега изгубената чанта с инструменти се превърна в нова изкуствена „звезда“ в нощното небе.

Чантата вероятно ще остане видима в нощното небе няколко месеца, преди орбитата ѝ бавно да се понижи и в крайна сметка да падне към Земята. Подобно на други малки обекти в ниска околоземна орбита, чантата ще изгори безвредно в атмосферата.