Изследователски екип от университета в Аризона разработва нов продукт, който увеличава шансовете за оцеляване след ухапване от отровна змия, съобщи агенция ЮПИ.

Той представлява нещо като "мост", който е предназначен да печели време - от първоначалното впръскване на отровата до професионалното болнично лечение. Новият продукт е предназначен за спешните медицински екипи, които трябва да тушират животозастрашаващите симптоми след ухапването.

Химическото вещество е комбинация от въглероден окис и желязо, която възпира разрушаването на фибриногена, способстващ съсирването на кръвта.

Авторът на разработката Ванс Нилсен твърди, че хората не умират от загуба на фибриноген, но те ще получат кръвоизливи в мозъка или червата, а това ще изисква преливане на кръв. Последствията от подобно кървене могат да бъдат много сериозни.

Ухапванията от гърмящи змии са най-често срещаните в САЩ, като от тях умират годишно около 10 души. Броят на ухапаните и оцелелите е много по-голям - около 8000.

"Ако сте в добро здраве, отровата на гърмящата змия едва ли ще ви убие, изтъква Нилсен. Това се дължи на сравнително големите ни размери".

Специалистът съветва, ако сме ухапани по ръката, да не локализираме и да не блокираме кръвния поток до останалата част на тялото. Това може да доведе до некроза - до разлагането на тъканите.