Шедьовърът на Рембранд “Нощна стража” ще бъде реставриран пред очите на публиката както в Националната галерия на Холандия, така и онлайн – пред цял свят. Новината беше съобщена от куратора на галерията.

“Нощна стража” е най-известното произведение на Рембранд. Картината е завършена през 1642 г. и е почти 4 м висока и 4,5 м широка и тежи колосалните 337 кг. Поради нейните размери е изключително трудно и опасно тя да бъде премествана от мястото й в Националната галерия.

Първоначално “Нощна стража” е трябвало да бъде групов портрет, поръчан на Рембранд от кмета на Амстердам по онова време. Портретите тогава били статични, но Рембранд нарушава всички правила и изпълва платното с движение и действие – нещо невиждано до този момент в Холандската златна епоха.

Снимка: Getty Images

Любопитното е, че картината не се казва “Нощна стража” – това нейно име идва от потъмняването на платното заради нанесения върху нея лак.

Снимка: Getty Images

През годините “Нощна стража” е била подложена на няколко акта на вандализъм от посетители. През януари 1911 г. мъж напада картината с нож, но почти не успява да й навреди. Същата атака се повтаря и през 1975 г., когато цели парчета от платното са нарязани. Именно тогава е завършена и последната реставрация на картината. През 1990 г. друг посетител напръсква картината с химикал, който – за щастие, не нанася щети върху нея.

Снимка: Getty Images

Реставрацията се очаква да започне през юли 2019 г. Около картината ще бъде построена специална прозрачна стая, в която ще се помещават реставраторите. Преди някой от тях да е докоснал платното, ще бъдат извършени множество измервания и проучвания, за да бъде възстановена по най-добрия начин, посочват от музея.

От Националната галерия не посочват колко пари ще струва реставрацията, която навярно ще продължи години.