През последните няколко седмици във „Фейсбук“ циркулира съобщение, което се разпространява мълниеносно от потребителите. В него пише, че вашите публикации се виждат само от 25 души заради нов алгоритъм на социалната мрежа и ако го копирате – ще „заобиколите системата“. 

Пълният текст е: 

„Здравейте! Да се пробвам и аз. Имам изцяло нов профил. Виждам публикации от хора, които вече не виждам. Новият алгоритъм на Facebook избира едни и същи хора - около 25-които ще виждат публикациите ви. Дръжте пръста си навсякъде на този пост и натиснете " copy ". Отидете на страницата си, където пише " какво мислите ". Докоснете пръста навсякъде в празното поле. Кликнете върху колие. Това ще заобиколи системата.
Здравейте нови и стари приятели!
Пуснете само здравей, благодаря ви здравейте“. 

Снимка: screenshot/Facebook

Copy + Paste = Spam

Това, разбира се, не е вярно, a е поредният спам с фалшива информация. Подобни публикации обикновено водят до финансова изгода за първоизточника. От „Фейсбук“ отново обясниха, че подобен алгоритъм не съществува и нищо не ограничава вашите публикации да достигат до повече хора. 

За подобен казус информирахме през март, когато в началото на кризата с COVID-19 се разпространяваше текст, според който личните ви данни се ползват от „Фейсбук“ без ваше разрешение и отново се призоваваше за пресподеляне на текста. 

Кога за първи път се появява това съобщение?

Копи-пейст съобщенията от типа „направи това, за да не се случи нещо“ са стари, почти колкото интернет. Горепосоченият пример за първи път се появява в нюзфийда на социалната мрежа през 2017 г., уточняват от „Фейсбук“.

Тогава обаче, потребителите са призовавани и да коментират под първоначалния текст преди да го споделят на собствената си стена. Разбира се, така новият алгоритъм „ще бъде прецакан“, за да може вашите публикации да бъдат видени от повече хора. А в действителност просто генерирате трафик.

Защо „Фейсбук“ не би ограничил публикациите ви?

„Целта на нюзфийда във „Фейсбук“ е да покаже публикациите, от които вие се интересувате, така че да останете доволни от използването на социалната мрежа. Ако ние по някакъв начин ограничим дадено  съдържание до малка група от хора – вие няма да сте доволни и няма да използвате приложението“, уточняват от ръководството на социалната мрежа. 

Ако искате да увеличите контрола върху съдържанието, което ви се показва – може да го направите чрез настройките на „Фейсбук“, така може да намалите постове от хора или страници, които не ви интересуват, както и обратното – да виждате по-често съдържание от определени потребите. При всички случаи – не е необходимо да копирате даден пост на стената си.