Учени откриха, че змиите имат клитори, разбивайки дългогодишното мнение, че този вид женски влечуги нямат полов орган, съобщава Би Би Си. 

Изследването е извършено от международен екип учени, ръководен от университета в Аделаида, Австралия. Това е първото по рода си проучване, в което анатомично е описано как изглеждат женските змийски клитори. 

Пенисите при мъжките змии (хемипенисите) са изследвани преди десетилетия. За тях се знае, че са раздвоени и се намират при опашката.

„Женските гениталии бяха табу, учените не можеха да ги открият и хората приемаха погрешно твърдението, че змиите са интерсексуални“, каза Меган Фолуел, докторант и водещ изследовател.

Проучването е публикувано в научното издание Proceedings of the Royal Society B Journal тази седмица. В изследването се посочва, че клиторът на женската змия се намира в опашката. 

Змиите имат два отделни клитора (хемиклитори), те са разделени от тъкан и скрити от долната част на опашката. Двустенният орган е съставен от нерви, колаген и червени кръвни клетки, съответстващи на еректилната тъкан, уточниха учените. 

Фоуел заяви, че е започнала изследването си за женските гениталии на змиите, защото научната литература е била много оскъдна относно размножаването на този вид влечуги. 

Проучването е направено при 10 вида змии, сред които килимен питон, пясъчна усойница и пепелянка. Хемиклиторите са били различни по размер. 

С откритието си учените развенчали и това дали женските змии изпитват удоволствие по време на чифтосване. Досега изследователите вярваха, че сексът при змиите е бил по принуда. Мнението за това идва, след като е забелязано, че мъжките змии са доста по-агресивни по време на чифтосване, а женската е доста по-спокойна.