Във Великобритания откриха една от най-смъртоносните змии в света - пясъчна усойница. Тя е намерена в контейнер за превоз на камъни от Индия.

Местна каменоделска фирма е съобщила за опасното животно на болницата за диви животни в Южен Есекс, съобщава американското издание „USA TODAY”. 

От болницата разказват, че по-голямата част от змиите са безвредни за хората, но откритият вид е голямо изключение.

"Тя е опасна, защото не е местна за нас, идва от Индия. Този вид змии са силно отровни и са много агресивни", коментира Сю Швар от болницата за диви животни в Южен Есекс.

За късмет на британските работници змията е прекарала седмици наред в хладен контейнер, което най-вероятно е потиснало нейната активност, тъй като влечугите се нуждаят от топлина, за да бъдат активни.

Ако човек бъде ухапан от такъв вид змия, отровата може да го убие, освен ако не получи достъп до противоотрова. Дори когато това се случи, токсините от ухапването ѝ разрушават способността на организма да образува кръвни съсиреци и това може да доведе до интензивно кървене и загуба на крайниците на много от оцелелите.

Откриването на такава змия във Великобритания е особено опасно, тъй като повечето видове от региона са безобидни и болниците не са оборудвани с противоотрова, необходима за лечението на хора, ухапани от пясъчна усойница.