Планираната от НАСА първа в историята изцяло женска космическа разходка няма да се състои заради необичайна причина – скафандрите на Международната космическа станция са прекалено големи и само един става перфектно и на двете астронавтки.

Кристина Кох (ляво) и Ан Макклейн (дясно) на борда на МКС
Снимка: NASA

Космическата агенция планираше Ан Макклейн и Кристина Кох да инсталират новите литиево-йонни батерии на МКС този петък. Оказа се, че на борда на станцията има един единствен скафандър, който е М размер и пасва точно и на двете жени.

Снимка: Twitter / Anne McClain

Тъй като високотехнологичните костюми трябва да пасват точно на астронавтите и НАСА няма как да изпрати нов костюм до петък, космическата разходка в петък ще бъде извършена само от Кох и нейния колега Ник Хаг, съобщиха от агенцията.

“Скафандрите на МКС са съставени от няколко части, които се сглобяват според тялото на всеки астронавт. Размерите са среден, голям и екстра голям (M, L и XL). До момента са извършвани само смесено полови разходки в Космоса”, коментира говорителят на НАСА Бранди Дийн.

Все още не е ясно дали космическата агенция ще удържи на обещанието си и ще насрочи нова дата за женската космическа разходка.