Учени от НАСА се опитват да разберат промяната в количеството кислород в марсианската атмосфера, предаде Би Би Си.

Участващите в мисията „Кюриосити“ направили замерване на газа в атмосферата на Марс и установили, че нивата на кислород във „въздуха“ на Червената планета са се покачили с 30% през пролетните и летни месеци.

Учените са категорични, че това явление не може да бъде обяснено с нито един химичен процес, който е познат на човечеството.

Едно от възможните обяснения е, че планетата претърпява геологични промени, които водят до отделяне на повече кислород в атмосферата й. Според други обаче една от по-вълнуващите теории е наличието на микробен живот.

Необичайните резултати са открити в база данни, събирана от марсохода „Кюриосити“ в продължение на три марсиански години (равняващи се на шест земни). Учените изследвали наличието на различни газове в атмосферата на планетата.

Марсианската атмосфера е съставена предимно от въглероден диоксид, както и малки количества аргон, молекулярен кислород и метан.

„Марс разполага с изключително малки количества вода, от които да се отделят пари. Нивата на кислород, които открихме са в пъти повече, отколкото може да се отдели от разпадането на водните молекули“, коментира д-р Тимъти МакКоночи, който е участвал в изследването.

Още по-объркващото за учените е, че сезонното покачване на кислорода в атмосферата не е постоянно. Тези резултати намекват, че газът се произвежда от нещо, а после същото това нещо го „унищожава“.