Туризмът вече не е това, което беше. За мнозина може и да звучи парадоксално, но все по-често наблюдаваме промяна в отношението към тълпите туристи не от кого да е, а от самите местни жители в най-популярните дестинации.

За тях, от една страна, туризмът осигурява поминък, но от друга - той често е свързан със замърсяване, щети за околната среда и местните културни и исторически паметници, а тълпите от пияни чужденци нерядко вдигат шум в късните часове на нощта, оставят планини от боклуци след себе си, и дори се случва да повредят частна собственост.

Затова и не е изненада, че местните власти в много страни започнаха да въвеждат различни забрани за туристите, някои от които на пръв поглед може и да изглеждат доста странни, дори забавни. От уебсайт за съвети за пътувания са подбрали някои от най-любопитните забрани, които могат да ви засегнат, ако планирате екскурзия зад граница.

Италия

Местните власти в Рим забраниха сядането на прочутите Испански стълби, влизането във фонтани, както и катеренето по паметници и исторически обекти. И ако ограничаването на такъв тип поведение е разбираемо, следващата забрана определено изненадва. В град Еболи не са позволени целувките в кола. Явно местните власти са загрижени, че продължителните ласки могат да причинят закъснения за пътуващите.

Снимка: iStock

Във Венеция от 2008 г. е в сила забрана за хранене на гълъбите и туристите биват глобявани със суми от 50 до 500 евро при нарушение. Друга странна забрана там е екскурзиантите да не сядат на места, които не са предназначени за тази цел, като туристическият център на площад „Сан Марко”, стъпалата на моста Риалто и др. Сред останалите забрани са къмпингуването в града, поставянето на катинари на мостове и паметници и др. Вече не е позволено и влизането на круизни кораби в центъра на града.

Испания

В Испания е забранено шофирането с джапанки или с каквито и да било отворени обувки, както и с обувки с висок ток. Шофирането с боси крака също не е позволено.

Снимка: profimedia.bg

В каталунската столица Барселона пък е забранено човек да се разхожда по плажно облекло в града.

Франция

Една от най-странните забрани за страната на любовта е целуването на гари и перони. Навсякъде има предупредителни табели за това. Този закон всъщност е на над 100 години и има за цел да предотврати забавяне на влаковете.

Снимка: iStock

Друга странна забрана е да не се поставя камък върху камък на плажа. Според местните власти строенето на каменни кули, на фона на които туристите обичат да се снимат, уврежда околната среда. Поради тази причина се наказва с глоба от 1500 евро.

Шофьорите във Франция пък не бива да забравят за правилото да носят дрегери за алкохол в превозното си средство, които да бъдат използвани при евентуална полицейска проверка.

Великобритания

Ако сте в Англия, не си помисляйте да се пререждате на опашка, защото това не само ще направи лошо впечатление, а и е равнозначно на нарушаване на закона. Не е прието и да каните в дома си хора, които не познавате.

Снимка: profimedia.bg

Естония

Една от най-странните забрани е тази в естонската столица Талин, където е забранено да се играе шахмат по време на секс. Изглежда в миналото е имало такива хрумвания.

Снимка: iStock

Така че, ако сте любители на логическата игра, по-добре се въздържайте от интимности с риск да си развалите удоволствието от играта, защото можете да си навлечете неприятности със закона.